Te „katalizatory reakcji” wykorzystuje się w mleczarstwie od tysiąca lat, a my mamy dziesiątki lat doświadczenia w ich produkcji przy pomocy najlepszych dostępnych metod. Klientom proponujemy enzymy w różnych postaciach: podpuszczki naturalne z chymozyną i pepsyną, podpuszczki mikrobiologiczne do produktów wegetariańskich i wegańskich, a także lipazy pozwalające uzyskać naturalne, charakterystyczne smaki sera.
Produkty i usługi
Produkty w ofercie firmy Sacco Polska
Wieloletnia tradycja i doświadczenie nie oznacza pozostawania przy starych, nieaktualnych metodach. Naszą wiedzę oraz przywiązanie do jakości łączymy z nowoczesnymi metodami, doskonale znamy procesy produkcyjne i wiemy, jaka kombinacja surowców daje najlepsze efekty.
W procesach mleczarskich niezbędne jest perfekcja na każdym etapie, a ich początek w żadnym wypadku nie jest wyjątkiem. Nasze linie kultur starterowych Lyofast (liofilizowane) i Cryofast (mrożone) zawierają odpowiednio dobrane mieszanki bakterii mezofilnych i termofilnych. Z kolei liofilizowane Lyoto i mrożone Cryostart są dedykowane na zakwas roboczy.
W mleczarstwie odpowiedzialność za najwyższą jakość produktu nie kończy się wraz z jego zapakowaniem czy sprzedażą – obejmuje ona cały okres przydatności do spożycia. Poprzez wykorzystanie właściwych kultur ochronnych możliwe jest powstrzymanie niepożądanej flory bakteryjnej, pleśni czy drożdży, co pozwala utrzymać właściwy smak, aromat, a także wydłużyć okres przydatności.
Sztuka serowarstwa nie ogranicza się tylko do kompetencji biochemicznych – niemniej istotne od właściwego procesu technologicznego i doboru kultur i enzymów jest zastosowanie odpowiednich środków ochronny. Oferowana przez nas powłoka Cleriplast na bazie kopolimieru octanu winylu to elastyczne rozwiązanie o różnym stopniu lepkości, kolorach i możliwości łączenia z innymi środkami ochronnymi. Innym produktem jest lizozym, eliminujący wady spowodowane rozwojem bakterii Clostridia w mleku.
Dzisiejsze bogactwo świata mleczarstwa pozwala nam cieszyć się najróżniejszymi smakami i samodzielnie poznawać tradycje serowarskie z całego świata. W celu podkreślenia i uwydatnienia cech smakowych i zapachowych produktów proponujemy wykorzystanie w pełni naturalnych aromatów słodkich i słonych, w szczególności aromat dymu wędzarniczego.
Od dawna wiadomo, że „jemy oczami” – wygląd produktu jest równie istotny do oceny jego jakości, jak jego smak, aromat czy opakowanie. W celu zapewnienia pełnej kontroli nad kolorem sera czy innego produktu mlecznego, polecamy wykorzystanie jednego z trzech naturalnych barwników: annato i beta karoten pozwalają uzyskać lepsze odcienie żółcieni i pomarańczowego, a użycie koszenili (bardzo dobrze łączącej się z białkami i wysoce stabilnej) nadaje barwę od jasnożółtej do fioletowej.
Usługi świadczone przez firmę Sacco
Przez wiele lat zdobywaliśmy wiedzę o mleczarstwie, na jej podstawie tworzyliśmy nowoczesne rozwiązania i ulepszaliśmy procesy. Dostarczamy polskiemu przemysłowi mleczarskiemu inspiracji i narzędzi do rozwoju w duchu „włoskiej perfekcji”, także w formie doradztwa i szkoleń.
Lubimy dzielić się wiedzą, którą jako Sacco zbieramy od kilkudziesięciu lat. Naszym klientom pomagamy w odpowiednim wyborze kultur, enzymów, środków ochronnych, szukając najodpowiedniejszej kombinacji, najlepiej dobranej do specyficznych celów i założeń danego producenta.
Poza pomocą w doborze właściwych preparatów do produkcji, doradzamy również w całym przebiegu procesu technologicznego. Nasi specjaliści dzielą się swoim doświadczeniem z technologami, asystują przy próbach i pomagają w stworzeniu optymalnych warunków do stworzenia produktów o najwyższej jakości i walorach.
Oprócz wsparcia w doborze produktów czy nadzorowaniu procesów technologicznych, dzielimy się wiedzą i doświadczeniem również na dedykowanych szkoleniach dla personelu zakładów produkcyjnych. Ich tematyka zależy od potrzeb i wymagań konkretnego klienta, nasi specjaliści służą również pomocą przy określaniu, jakie kompetencje warto rozwijać w danym przypadku.